Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-03@15:02:50 GMT

عطار به توان هزار

تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۹۵۴۸۶

عطار به توان هزار

شروعی عجیب!
عطار در هاله‌ای از قصه‌ها و افسانه‌ها گم شده یا حتی شاید همین قصه‌ها و افسانه‌ها باعث شده او حفظ شود. مثلا می‌گویند که یکی از دلایل رو آوردن عطار به عالم عرفان، غیر از تمام چیزهایی که در خانه از طریق پدرش یا ارتباط با صوفیان می‌شنید، این بوده که یک روز در دکان عطاری خودش بوده و درویشی پیش او می‌آید و دارویی می‌خواهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عطار چندان به او محل نمی‌گذارد. درویش می‌گوید که‌ ای مرد، تو با این حال و احوال چطور می‌خواهی بمیری؟ او می‌گوید: همان طور که تو می‌میری! (درویش هم عالم عجیبی داشته.) می‌گوید: اگر می‌توانی مثل من بمیر. بعد درویش همان جا کفش‌هایش را درمی‌آورد و می‌گذارد زیر سرش و دراز می‌کشد و می‌میرد!
این شروع تکان‌دهنده، آنقدر عجیب است که حتی اگر غیر واقعی هم باشد، این سوال را در ذهنمان ایجاد می‌کند، مگر عطار که بوده که حتی برایش چنین داستان غیر واقعی را ساخته‌اند؟!
واقعا از عطار چه می‌دانیم؟
ظاهرا پاسخ‌های این سوال خیلی طولانی و متعدد نیست. حتی با انگشت هم می‌توان شمرد. گویا اسمش محمد بوده، کنیه‌اش ابوحامد، لقبش فرید‌الدین و تخلصش هم عطار. حتما در نیمه دوم قرن ششم و اوایل قرن هفتم زندگی می‌کرده. اختلاف نظر زیادی درباره محل تولد او در روستای کدکن در نزدیکی نیشابور، وجود ندارد. چیزی که مسلم است، این  که در حمله مغول به نیشابور از دنیا رفته. حتی برای لحظه از دنیا رفتنش و بعد از آن هم، قصه‌ها و روایت‌ها زیاد است. یک چیز دیگر هم که در آن شکی نیست، شغل خودش و پدرش بوده (یعنی طبابت و داروفروشی و...) و این که گویا پدرش هم اهل رفت و آمد با صوفیه بوده و خود عطار از کودکی این روابط و ظرایف را دیده و دلبسته شده. جز بحث کتاب‌هایش، تقریبا اطلاعات قطعی دیگری درباره او وجود ندارد.
لباس گدایی بر تن شعر شاهانه
یکی از کارهای مهمی که عطار انجام داد، این بود که شعر را از دربار و مدح و سرودن برای صله‌گرفتن و اختصاص آن به طبقه خاصی از مردم دور کرد. عطار که خودش با مردم عادی در کوچه و خیابان ارتباط داشت و عمیق‌ترین حرف‌های واقعی‌شان را هنگام درد و بیماری می‌شنید، بلد بود جوری شعر بگوید که همان مردم عادی هم بفهمند، جوری که شعرش برای پادشاهان و آن طبقات خاص و از ما بهتران نباشد. تا حدی که اگر همین امروز، کسی چند حکایت از منطق‌الطیر بخواند، بدون رجوع به لغتنامه و بدون نیاز به استاد خاص، معنای حکایت را می‌فهمد و می‌تواند از آن لذت ببرد. ضمن این که در حد فهم خودش می‌تواند از نگاه فلسفی و عرفانی او نیز بهره ببرد.
گرچه، این کار عطار و کج‌خوانی‌ها از نسخه‌های متعدد و غلط‌های کاتبان آثارش باعث شده تا همین سال‌های اخیر هم او منتقدان زیادی داشته باشد، حتی در همین دوران ما. مثلا دکتر حمیدی، معتقد بود که عطار لباس شاهانه را از تن شعر کنده و آن را با لباس گدایان آراسته است. چرا؟ چون مثلا عطار جایی یک قافیه را درست به کار نبرده. چرا این اتفاق افتاده؟ اصلا ربطی به عطار نداشته. آنقدر تعداد آثار منسوب به او زیاد است و آنقدر کاتب‌ها و نسخه‌بردارها نوشته‌اند و خط زده‌اند که تشخیص سالم از ناسالم در آثار او سخت شده. همه اینها به کنار. آنقدر افراد مختلفی با نام عطار و حتی مشخصات او، کتاب‌هایی با عنوان‌های مشابه او نوشته و سروده‌اند که ماجرا خیلی پیچیده‌تر می‌شود.
چنان قحطی شد...
روزگار که همه‌اش فراز و نشیب است و عطار یکی از عجیب‌ترین روزهای تاریخ را تجربه کرده و کلی جنگ دیده یا خبرش را شنیده؛ زلزله بزرگ نیشابور، آتش‌سوزی بازار عطاران به دست نقیب علویان، قحطی‌های پی در پی خراسان قرن ششم که حداقل یکی از آنها در زمان عطار رخ داده و بعد هم که حمله مغول‌ها. می‌گویند در همان قحطی، کار به جایی رسیده بود که مردم یکدیگر را می‌خوردند و حتی طباخی، یک علوی را ذبح و طبخ کرده بود و به مشتری‌هایش می‌فروخت و بعد که معلوم می‌شود چه کرده، او را می‌کشند. (به نقل از کتاب دیدار با سیمرغ. نوشته دکتر تقی پورنامداریان)
این هیاهوی بیرونی را باید گذاشت کنار هیاهوی درونی و شور عطار نیشابوری. گاهی اگر رنج نباشد، شاهکار هم خلق نمی‌شود.
دیوانگی هم عالمی دارد
دیوانه‌های آثار عطار زیادند و با نام‌های مختلفی خود را نشان می‌دهند: مجنون، بهلول، دیوانه، بیدل، شوریده، شوریده‌ایام، شوریده‌حال و... آنها در بیشتر از ۱۲۰حکایت از حکایت‌های عطار حضور دارند و عالم را از منظری دیگر به ما نشان می‌دهند. منظری که شاید عین عاقلی است و ما دیوانه‌ها آن را به اشتباه نامعقول می‌‌بینیم. چون عاقلانِ به ظاهر دیوانه، ظلم و بی‌عدالتی را می‌بینند و به زبان خودشان از آن حرف می‌زنند. مثلا یکی از همان شوریده‌حال‌هاست که در توضیح نام خدا می‌گوید:
«گفت در قحط نشابور ای عجب / می‌گذشتم گرسنه چل روز و شب
نه شنودم هیچ‌جا بانگ نماز / نه دری بر هیچ مسجد بود باز
من بدانستم که نان نام مهین‌ست / نقطه جمعیت و بنیاد و دین‌ست»
پایانی عجیب‌تر
این بخش را هم باید با یکی از همان «می‌گویند»ها شروع کنیم. می‌گویند وقتی مغول‌ها به نیشابور حمله کردند، یکی از سربازهای مغول، عطار را به اسارت گرفت و از مردم شهر خواست که برای آزادی شیخ و بزرگ‌شان پول و باج بدهند. هرکس که پول می‌آورد، عطار به آن سرباز می‌گفت: ارزش من بیشتر از اینهاست. من را به کم نفروشی! خلاصه، به نتیجه نرسید
 تا این که یکی آمد و تمام دارایی‌اش را داد؛ یک کیسه کاه! عطار به خنده گفت: درسته. ارزش من همین قدره.
از سرباز مغول که انتظاری نباید داشت. او نفهمید که عطار چه می‌گوید. بدتر، عصبانی شد و عطار را کشت. حتی مشهور است که آرامگاه عطار که ما امروز آنجا می‌بینیم، دقیقا همان جایی است که عطار کشته شد. راست و دروغش با همان‌ها که نقل کرده‌اند.
با تمام این حرف‌ها، قصه‌ها و افسانه‌ها هر چه باشند و هرچقدر باعث حفظ واقعیت‌ها شوند، بهتر از شنیدن حقیقت نداریم. حتی اگر بر سر مزار عطار رفتید، گوش‌هایتان را تیز کنید تا از حقیقت سرمست
شوید.
چطور یک کتاب از آثار عطار را برای خواندن انتخاب کنیم؟
۴۰ سال تلاش برای عطارشناسی
یک جست‌وجوی ساده، یا رفتن به چند کتابفروشی، شما را با نسخه‌های متعددی از تصحیح آثار عطار مواجه می‌کند که حتما آخرش سردرگم خواهید شد که کدام را بخرم؟ اگر چند مقاله عمیق درباره عطار می‌خواهید بخوانید و کلا هم خودتان اهل مطالعه هستید، بروید سراغ کتاب «دیدار با سیمرغ» نوشته دکتر تقی پورنامداریان. البته که کتاب کمی هم تخصصی است.
اگر می‌خواهید یک نسخه تصحیحی نه چندان پیچیده بخوانید، تصحیح‌های دکتر صادق گوهرین و شرح دانشگاهی دکتر کاظم دزفولیان (که در کلاس‌های دانشگاهی‌اش منطق‌الطیر با شرح خودش را برای خواندن پیشنهاد می‌کند) و... گزینه‌های در دسترسی هستند.
اگر می‌خواهید واقعا درباره عطار بخوانید، اگر از آنهایی هستید که در نظرتان مقدمه کتاب‌ها نشان می‌دهد که نویسنده و مصحح چقدر برای اثرش وقت گذاشته (خصوصا آثاری که مقدمه‌اش از خودش بیشتر و طولانی‌تر است)، یکراست بروید سراغ تصحیح‌های دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی که بیش از ۴۰ سال آثار عطار را مطالعه کرده و کوشیده تا بین اصالت و صحت به توازن و تعادلی متناسب برسد.
هرچه می‌خواهید بخرید، بخرید، فقط لطفا از این کتاب‌های دستفروش‌ها و کتاب‌های قاچاق کنار خیابان که بی‌نام و نشان هستند و تخفیف‌های بالای ۴۰ و حتی تا ۷۰ درصد دارند، نخرید. لطفا!   حورا نژادصداقت - روزنامه نگار / روزنامه جام جم 

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: عطار نیشابوری محمدرضا شفیعی کدکنی آثار عطار قصه ها کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۹۵۴۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زبان برنامه نویسی پایتون چیست و چگونه می‌توان آن را یاد گرفت؟

به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، زبان پایتون را می‌توان زبانی آسان دانست و به همین خاطر نیز درصد بالایی از برنامه‌نویس‌های تازه کار آن را به عنوان نخستین زبان برنامه‌نویسی خود انتخاب می‌کنند. پایتون به عنوان زبانی همه منظوره توسعه داده شده است و محدوده به توسعه یک نوع خاص از نرم‌افزار نیست. کاربردهای پایتون به قدری گسترده است که می‌توان گفت تقریبا در بسیاری از زمینه‌ها از یادگیری ماشین تا ساخت وب سایت مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورتی که شما هم به برنامه نویسی و توسعه پلتفرم‌های مختلف علاقه دارید، تا انتهای این مطلب همراه ما بمانید. زیرا می‌خواهیم بررسی کنیم که برنامه نویسی پايتون چيست و انواع پلتفرم‌های ساخته شده به کمک پایتون چه ویژگی‌هایی دارند.

زبان برنامه نویسی پايتون چيست؟

در پایتون چه رازی وجود دارد که بسیاری از برنامه‌نویسان مشتاق یادگیری آن هستند؟ به طور کلی در دنیای برنامه‌نویسی، پایتون را می‌توان یکی از قدرتمندترین زبان‌های برنامه‌نویسی دانست. برنامه نویسی پایتون با خصوصیاتی مانند شی گرایی، تفسیری، سطح بالا، حرفه‌ای و چند منظوره بودن زبانی در حال گسترش در دنیا است. خوب است بدانید که با به وجود آمدن پایتون، تحول عظیمی در دنیای برنامه نویسی توسعه برنامه‌های وب و طراحی بازی‌های رایانه‌ای به وجود آمد. این زبان از سال ۱۹۹۱ وارد دنیای برنامه نویسی شده و توسط خیدو فان رسوم طراحی شده و در سال‌های اخیر بیشتر مورد توجه برنامه‌نویسان قرار گرفته است.

اصولا تعداد کلمات کلیدی در این زبان کم، ساده و قابل درک است و این موضوع باعث شده است تا پایتون موردتوجه کاربران تازه کار قرار بگیرد. این زبان برنامه نویسی پیچیدگی‌های سایر زبان‌ها را ندارد و به راحتی قابل استفاده است.

کاربردهای وسیع زبان پایتون چیست؟

اهمیت پايتون چيست و چه کاربردی دارد و معنی پايتون چيست؟ یکی از کاربردهای زبان برنامه‌نویسی پایتون مربوط به هوش مصنوعی و یادگیری ماشین می‌باشد. با توجه به این مساله که پایتون زبانی ثابت و انعطاف‌پذیر است، برای درصد بالایی از پروژه‌های یادگیری ماشین و هوش مصنوعی بهترین عملکرد را از خود به نمایش می‌گذارد. در واقع نرم افزار پایتون یکی از پرطرفدارترین زبان‌ها در بین متخصصان علوم داده‌ها به شمار می‌آید.

خوب است بدانید که هم اکنون کتابخانه‌های هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ‌های مختلفی برای زبان پایتون ایجاد شده‌اند و همین شرایط زمینه را برای پیشرفت هرچه بیشتر این زبان فراهم کرده است. در صورتی که تمایل به آشنایی با الفبای زبان پایتون را دارید، می‌توانید با مراجعه به صفحه آموزش پایتون به زبان ساده این زبان کاربردی برنامه‌نویسی را با متد آموزشی نوینی فرا بگیرید. در ادامه این بخش می‌خواهیم سایر کاربردهای پایتون را به شما معرفی کنیم.

اهمیت پایتون برای تجزیه و تحلیل داده چیست؟

شبیه به هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ، رشته تجزیه و تحلیل داده‌ها نیز به کمک برنامه نویسی پایتون با سرعتی باورنکردنی در حال پیشرفت می‌باشد. در دورانی که ما بیشتر از هر زمان دیگری اطلاعات و داده‌های مختلف را ایجاد می‌کنیم، به افرادی نیاز خواهیم داشت که بتوانند آن‌ها را جمع‌آوری، ذخیره و سازمان‌دهی کنند. اساسا کاربرد پایتون در این زمینه بسیار سودمند است. این زبان ساده و انعطاف‌پذیر می‌تواند به‌ سادگی به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها به کار رود، حجم زیادی از اطلاعات را دریافت کند و وظایف تکرارشونده مرتبط را به انجام برساند.

کاربرد زبان پایتون در تجسم داده چیست؟

تجسم داده را می‌توان یکی از زمینه‌های در حال توسعه و محبوب دانست که خصوصیت متن باز بودن پایتون یک نقطه قوت برای آن در این زمینه به شمار می‌آید. چرا که پایتون کتابخانه گرافیکی وسیعی با خصوصیات متنوع دارد. چه بخواهید یک ارائه گرافیکی داشته باشید یا پلاتی تعاملی ایجاد کنید، کتابخانه‌ای برای پاسخگویی به نیازهای خود پیدا خواهید کرد. در حقیقت آن ‌قدر گزینه‌های مختلف در اختیار خواهید داشت که می‌توانید به بهترین شکل ممکن اطلاعات را به تصاویر معناداری تبدیل کنید.

جایگاه پایتون در برنامه نویسی نرم افزار چیست؟

به طور کلی شما با استفاده از پایتون هر نوع نرم افزاری را که بخواهید می‌توانید بسازید. اصولا این زبان چند کاره برای ایجاد و خواندن فایل‌ها، ایجاد API، GUI و دیگر اهداف مشابه مورد استفاده قرار می‌گیرد. چه بخواهید نرم‌افزار بلاکچین، اپلیکشین صوتی و تصویری یا برنامه‌های ماشین لرنینگ بسازید، زبان پایتون کمک فراوانی به شما خواهد کرد.

توسعه وب به لطف پایتون

یکی از اصلی‌ترین کاربردهای پایتون مربوط به توسعه وب می‌شود. زیرا پایتون فریم ورک‌های مختلفی به منظور توسعه وب دارد که این مساله کار را برای برنامه‌نویسان بسیار راحت‌تر کرده است که از جمله آن‌ها می‌توانیم به Django، Pyramid و Flask اشاره کنیم.

چنین فریم ورک‌هایی برای ایجاد سایت‌ها و خدماتی مانند اسپاتیفای، ردیت و موزیلا مورد استفاده قرار گرفته‌اند. کتابخانه‌ها و ماژول‌های وسیعی که همراه با فریم ورک‌های پایتون هستند، امکان دسترسی به پایگاه داده‌ها، مدیریت محتوا و همینطور به‌کارگیری داده‌ها را امکان‌پذیر کرده‌اند. با این تفاسیر اصلا جایی برای تعجب باقی نمی‌ماند که کاربردهای پایتون در زمینه توسعه وب تا این حد فراگیر است.

توسعه بازی با پایتون چگونه است؟

به طور کلی پایتون کاربردهای بسیاری در صنعت بازی‌سازی دارد. اگر چه در مقایسه با استانداردهای صنعت بازی‌سازی حال حاضر فاصله فراوانی دارد اما ساختن بازی‌های ساده با آن امکان‌پذیر است. به ‌ویژه اگر بخواهید نمونه اولیه بازی را به‌سرعت ایجاد کنید تا به سایر افراد نمایش دهید، می‌توانید از این زبان کمک بگیرید.

کاربرد پایتون در دنیای مالی چیست؟

کاربردهای پایتون در دنیای مالی زبان‌زد همه است و اغلب در زمینه تحلیل‌های کمی و کیفی به کار می‌رود. پایتون می‌تواند ابزار باارزشی در تعیین و پیش‌بینی روند قیمت دارایی‌ها و همچنین در خودکارسازی روند کار در منابع داده‌های مختلف باشد. به همین خاطر برای کار با حجم بالایی از داده‌ها و پردازش اطلاعات در صنعت مالی، بسیار مفید است. به همین علت افراد متخصص در این حوزه پایتون را به سایر زبان‌ها ترجیح می‌دهند.

بهترین روش‌ برای یادگیری زبان پایتون چیست؟

علاوه بر پرسش «پایتون چیست و چه کاربردی دارد» یکی از پرسش‌های پرتکرار دیگری که امکان دارد برای کاربران علاقه‌مند به یادگیری زبان python پیش آید این است که بهترین روش یادگیری پايتون چيست؟ به طور کلی بهترین متد برای یادگیری زبان پایتون به سبک یادگیری و همینطور ترجیحات شما بستگی دارد.

این روش‌ها شامل موارد زیر هستند:

می‌توانید با اصول پایتون مانند متغیرها، انواع داده‌ها، توابع، حلقه‌ها و عبارات شرطی شروع کنید. آموزش‌های آنلاین، پلتفرم‌های تعاملی و کتاب‌ها می‌توانند برای این مرحله اولیه موثر واقع شوند در دوره‌های آنلاین ساختار یافته که برای مبتدیان ارائه می‌شوند، ثبت ‌نام کنید وب‌سایت رسمی پایتون مستندات و آموزش‌های جامعی را به علاقه‌مندان ارائه می‌دهد که منابع عالی برای یادگیری عمیق زبان هستند برنامه‌نویسی یک مهارت عملی به شمار می‌آید بنابراین تمرین در آن بسیار مهم است. برنامه‌های کوچک بنویسید و روی تمرین‌های کدنویسی کار کرده تا درک خود را تقویت کنید و مهارت‌های حل مساله خود را ارتقا بدهید وقتی اصول اولیه را درک کردید، شروع به کار روی پروژه‌های کوچکی کنید که مورد علاقه شما هستند. پروژه‌های تمرینی به شما کمک می‌کند دانش خود را به کار ببرید و تجربه عملی کسب کنید با محلق شدن به انجمن‌های آنلاین، گروه‌های رسانه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های کدنویسی مانند GitHub، می‌توانید با سایر کاربران و توسعه‌دهندگان بحث و تبادل نظر داشته باشید در جستجوی پروژه‌های پایتون منبع باز باشید و کد آن‌ها را بخوانید. مطالعه کدهای نوشته شده می‌تواند به شما کمک کند تا در رابطه با سبک‌های مختلف کدنویسی بیاموزید در چالش‌های کدنویسی در وب‌سایت‌هایی مثل LeetCode، HackerRank و CodeWars شرکت کرده تا مهارت‌های کدنویسی خود را تقویت کنید بعد از مدتی موضوعات پیشرفته‌تر پایتون مانند برنامه‌نویسی شی گرا، چارچوب‌های توسعه وب (مانند جنگو، فلاسک)، کتابخانه‌های تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها (مانند NumPy، پانداها) و کتابخانه‌های یادگیری ماشین را بررسی کنید

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نمایشگاه کتاب کارناوال شادی است
  • عیسی قلی پور درگذشت
  • چرا نمی‌توان بالای کوه اورست تخم مرغ آب‌پز کرد؟
  • به بهانه روز معلم + فیلم
  • کاشت مو بدون جراحی با خواب طبیعی
  • پول‌ های زیر فرش/ پردرآمدترین مشاغل خانگی کدام‌اند؟
  • آغاز تمرینات تیم ملی دو و میدانی جانبازان و توان یابان از پانزدهم اردیبهشت
  • زبان برنامه نویسی پایتون چیست و چگونه می‌توان آن را یاد گرفت؟
  • زندگینامه رابعه بلخی مادر شعر فارسی
  • رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۳ بر اثر دانش‌بنیان‌شدن صنعت نفت و گاز بود